Råttorna tar över

Det brukar sägas att i en stad finns lika många råttor (Rattus norvegicus) som människor.
I takt med den ökade nedskräpningen håller det dock på att förändras. Inom en snar framtid kommer det antagligen att finnas fler råttor än människor i Vänersborgs kommun, åtminstone i tätorten.

Det finns många åtgärder man kan vidta mot råttor och andra skadedjur, och de flesta kommer nog först och främst att tänka på företag som Anticimex och Terminator, som arbetar med bekämpning av skadedjur. Dessa företag kallas dock in när skadan redan är skedd, alltså när angreppet är gjort.

Att arbeta förebyggande mot råttor

Arbetet mot råttor bör börja innan de visar sig, och det sker enklast genom att se till att de inte får en anledning att visa sig. Råttor lever i stor utsträckning på det avfall som produceras i en stad, framför allt vegetabiliskt matavfall, men även animaliskt. Potatisskal och liknande är mums för råttor, likaså äggskal med intorkade rester av äggvita eller ännu hellre –gula.

Nu ligger det inte direkt högar med potatisskal på gatorna i Lilla Paris, men däremot diverse andra matrester, som pommes frites och halvätna kebabrullar. Ytterligare ett probelm är att många matar fåglar. I Skräckleparken går det väl an, men i närheten av bostäder är det inte lämpligt. De frön eller brödsmulor som fåglarna inte äter upp lockar nämligen till sig råttor. Råttorna är helt enkelt allätare som äter vad de får tag på. De kan även lockas av köttrester i kallkomposter som är lätt åtkomliga, varför gamla ben och liknande alltid ska läggas i en varmkompost.