Kampen mot råttorna

Vi har tidigare skrivit om hur råttor tar över, vilket det gjort  på grund av nedskräpning. I inlägget nämnde vi dock också att det höll på komma en förändring. Och enligt en artikel från ttela.se ska det nu ha blivit en succé i kampen mot råttan. Så här står det i artiklen:

I år har råttbeståndet i Trollhättan och Vänersborg legat på en normal nivå. Annat var det i Trollhättan hösten 2010, då flera privatpersoner och företagare drabbades av en mindre råttinvasion. Anticimex fick många larm, och kommunen tog emot telefonsamtal från personer som sett råttor springa över stadens gator. Nu jobbar Anticimex med förebyggande åtgärder i både Trollhättan och Vänersborg, vilket har visat sig vara väldigt framgångsrikt.

Detta är självklart glädjande nyheter, eftersom absolut ingen mest troligt vill vakna med en råtta vandrandes i ens sovrum. Det finns fyra olika sorters gnagare i Sverige, och det är brunråttan vi vanligen stöter på. Den trivs överrallt där människor håller till. Vanligtvis hittas råttor i källare eller avlopp, och ibland kan de ta sig därifrån in i våra hem. Brunråttan är en allätare, och också en allvarlig smittspridare. Därför är det ytterst viktigt att man ska kontakta skadedjursbekämpning om man upptäcker råttor.

Förhoppningsvis slipper Vänersborg och Trollhättan i fortsättningen invandring av råttor, man verkar i alla fall optimistiska i artikeln. Fyra gånger per år byter man batterier på råttfällorna, och resterande tid följer han utvecklingen via datorn där han kan se antalet dödade råttor och om någon placering inte ger utdelning.  Stefan Parnebo som är enhetschef VA-underhåll ger i tidningen också tips på hur man kan göra för att undvika råttor:

– Råttorna är alltid där det finns mat. Ha inte matrester i komposten, lägg inte ut fågelfrö och spola inte ner fett i avloppet