Åk från Vänersborg

Med råttorna på ingång är det många som vill lämna staden, och bege sig någonstans där råttorna inte är lika många, och heller inte lika närgångna. Som tur är går det att hitta billiga flygbiljetter till nästan hela världen. Det är bara att ge sig ut på internet så hittar man ganska snart biljetter. Den stora frågan brukar vara vart man ska bege sig. Vi har några förslag.

Van

Van är en stad i östra Turkiet, i en region som domineras av de etniska grupperna kurder och armenier. Staden är framför allt känd för kattrasen vankatt, som är helt vit och har olikfärgade ögon. För att hedra rasen finns det ett kattmuseum i staden. Om det här innebär att det finns färre gnagare som möss och råttor i staden än på andra håll är oklart, men med tanke på alla avbildade katter i staden, och den stora staty som hedrar kattrasen, så borde gnagarna känna sig lite trängda.

Paris

Vänersborg kallades ju Lilla Paris av diktaren Birger Sjöberg (och av Eldkvarn), så har man som vänersborgare inte varit där kan det vara lämpligt att besöka staden, om inte annat för att se likheterna och olikheterna. Det är dock möjligt att det finns fler råttor i Stora Paris än i Lilla, men det bidrar ju å andra sidan till likheten mellan städerna.

Cypern

På Cypern tämjdes katter för redan 9500 år sedan på Cypern. Det är de äldsta spåren av tamkatter som man hittat hittills. Även idag är katter populära på ön, så chansen att träffa på en råtta är inte stor.